طبق اعلام انجمن جهانی هپاتیت، در حال حاضر حدود ۲۹۰ میلیون در جهان مبتلا به هپاتیت هستند که از آن بی اطلاع بوده و به این رقم تا سال ۲۰۳۰، ۷۶ میلیون نفر افزوده خواهد شد.
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی سالانه حدود ۱.۴ میلیون نفر جان خود را به خطر هپاتیت از دست میدهند. از این رو بر اتخاذ شیوههای کارآمد در جهت کنترل جمعیت افراد مبتلا به هپاتیت تاکید میشود.
به گفته محققان، شیوه ایده آل پیشگیری از هپاتیت، حفظ سلامت کبد است و بهترین راه هم انتخاب گزینههای مناسب خوراکی است. در ادامه به مواد خوراکی که به لحاظ علمی حفاظتشان از کبد اثبات شده است، اشاره میشود.
گریپ فروت
این میوه سرشار از دو آنتی اکسیدان naringenin و naringin است. گریپ فروت با کاهش التهاب و محافظت از سلولها میتواند از کبد حفاظت نماید. همچنین طبق نتایج این مطالعات، این دو آنتی اکسیدان موجب کاهش روند پیشرفت فیبروز کبدی میشوند. گریپ فروت موجب کاهش میزان چربی در کبد شده و شمار آنزیمهای موردنیاز برای سوزاندن چربی را افزایش میدهد. از این رو از انباشت چربی اضافی در کبد جلوگیری میکند.
بلوبری و کرنبری
این دو میوه حاوی آنتی اکسیدانهای موسوم به آنتوسیانینها هستند. این آنتی اکسیدانها مسئول رنگ بوده و فواید زیادی برای سلامت دارند. این میوهها برای حفظ سلامت کبد مفید هستند. میتوانند موجب افزایش واکنش سلولهای ایمنی و آنزیمهای آنتیاکسیدان شوند. همچنین برخی مطالعات نشان دادهاند انواع آنتی اکسیدانهای موجود در انواع توتها موجب کاهش روند پیشرفت بافت زخم شده در کبد میشوند.
انگور
به دلیل وجود ترکیب گیاهی موسوم به رزوراترول در انگور، این میوه برای کبد مفید است. میتواند به شکل موثری موجب کاهش التهاب شده، از آسیب به کبد پیشگیری کند و میزان آنتی اکسیدانهای موجود در کبد را افزایش دهد.
آب چغندر
آب چغندر مملو از نیتراتها و آنتی اکسیدانهای موسوم به بتالاینهاست. در کاهش آسیب اکسایشی و التهاب در کبد مفید است. این ترکیبات در افرایش آنزیمهای طبیعی سم زداکننده مفید هستند.
سبزیجات چلیپایی
سبزیجات چلیپیایی نظیر کلم بروکلی، کلم بروکسل، و برگ خردل سرشار از فیبر و ترکیبات گیاهی سودمند هستند. مطالعات نشان می دهد عصاره کلم بروکسل و کلم بروکلی می تواند موجب افزایش میزان آنزیم های سم زدا در بدن شده و در مقابل آسیب به کبد از آن محافظت نماید.
مغزیجات آجیلی
این مغزیجات سرشار از چربیها، آنتی اکسیدانها، ویتامین E و ترکیبات گیاهی مفیدی هستند و از این رو از کبد به خوبی محافظت مینمایند. محققان دریافتهاند مصرف مغزیجات آجیلی موجب بهبود میزان آنزیمهای کبدی میشود. همچنین مطالعهای دیگر نشان میدهد مردانی که مقدار کمی مغزیجات و دانههای آجیلی مصرف میکنند در مقایسه با مردانی که مقدار زیادی مغزیجات و دانههای آجیلی مصرف میکنند در معرض ریسک بالاتر ابتلا به کبدچرب غیرالکلی قرار دارند.
ماهیهای چرب
ماهیهای چرب نظیر سالمون، خال مخالی و ساردینز سرشار از اسیدهای چرب اُمگا۳ هستند که موجب کاهش التهاب میشوند. همچنین این چربیهای سالم ریسک بیماری کبدی را کاهش میدهند. طبق نتایج مطالعات، اسیدهای چرب امگا۳ به پیشگیری از انباشت چربی در کبد کمک کرده، میزان آنزیمها را در سطح نرمال نگه میدارند، با التهاب مقابله کرده و موجب بهبود مقاومت انسولین میشوند.
روغن زیتون
مطالعات مختلف نشان دادهاند که روغن زیتون، روغنی سالم با فواید زیاد است. مصرف روزانه یک قاشق چایخوری روغن زیتون میتواند موجب بهبود میزان آنزیمهای کبدی و چربی در کبد شود. همچنین میزان پروتئین مرتبط با تاثیرات متابولیکی مثبت را افزایش میدهد. این روغن به کاهش انباشت چربی و بهبود جریان خون در کبد نیز کمک میکند.